Temat: Parzenie

Teksty opublikowane w tym temacie.


Parzenie: Sposoby parzenia
Autor: Agnieszka
Parzenie

W wielu krajach dopracowano się narodowych metod przyrządzania herbacianego napoju. Mają one swoje źródło w kulturowych, specyficznych tradycjach i zwyczajach poszczególnych ludów. Klasycznym sposobem jest metoda chińska, którą - obok metody japońskiej - używa sie za najbardziej prawidłową. Porównajmy te metody, a zobaczymy jakim zmianom uległa sztuka parzenia herbaty u innych narodów. Chińczycy - zgodnie z ich narodowym zwyczajem - zaparzają herbatę nie w czajniczku, lecz w specjalnej czarce z przykrywką, tzw. haiwanie o pojemności 150-200 ml. Haiwan jest naczyniem o specjalnym rozszerzającym sie ku górze kształcie, zaś przykrywa znajduje się poniżej górnej krawędzi czarki - tak, że prawie dotyka powierzchni naparu.

» Cały artykuł: 'Sposoby parzenia' (6349 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

:: Login ::





 


Problemy z logowaniem?

Jeszcze nie masz konta?
·Zarejestruj się!


.:: Polecamy ::.

Leasing Grecja Tybet HDD Domy Sample
Szablony Jamniki Kanapy Fortepian Guitar
Page created in 0,027684 Seconds